Zita oldala. Üzleti lehetőség, képek, gondolatok az élet dolgairól

"NE ÁLMODD AZ ÉLETEDET, HANEM ÉLD AZ ÁLMODAT!"

 

http://kkataunnepioldala.qwqw.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepek/0001_1.gif

 

Ismét eltelt egy év 2013 Karácsonya közeleg és remélem, hogy mindenki nagyon sikeres Évet fog maga mögött hagyni.

 

 Karácsonyi szokások 

A karácsonyhoz különböző szokások tartoznak.  ezeket a szokásokat már csak hellyel-közzel láthatjuk, de régebben nagy szerepet játszott az emberek életében. Ezek nélkül elképzelehetetlen volt a karácsonyi ünneplés. Mára már ezeknek hagyományörző értékük van. 

 

http://kkataunnepioldala.qwqw.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepek/www_tvn_hu_95f4026a364a4d36c84a8d1d7e82580c.png

 

December 13. Luca napja van. A hiedelem szerint dec. 13.-án a téli éjszakákkal /a sötétséggel/ Szent Luca boszorkánnyá változott. A boszorkányok elriasztására sok mindent kitaláltak. Például: fokhagymát dugtak a kulcsjukba, vagy kést állítottak az ajtófélfába. Továbbá fokhagymaval keresztet rajzoltak az ajtókra és a seprüket is keresztbe rakták  az ajtók előtt. Ezen a napon semmit sem szabadott a másiktól kölcsön kérni és adni sem mert akkor a tyukok nem tojtak volna. Luca napján a fiatal fiuk sorra meglátogatták ismerőseiket, rokonaikat s ha jó kivánságaikért cserébe nem kaptak semmit akkor megátkozták a házat. A lányoknak pedig Luca napján jósolták meg jövendőbelijüket.

 

http://kkataunnepioldala.qwqw.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepek/__01_1.png

 

Az Advent

 

Az Advent az ünnep előtti negyedik nap kezdődik és december 24.-ig tart. S ez egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. Négy egész hét áll mindenkinek rendelkezésére a karácsonyra való felkészüléshez.

 

Mik is voltak ilyenkor a szokások? Először is Adventet nem lehet elképzelni adventi koszorú nélkül: karácsony közeledtével minden hétvégén eggyel több tyertyát kell a koszorún meggyújtani. Az estéken régebben karacsonyi dalokat énekeltek az otthon lévők. Karácsony napján mindenki ünnepi vacsorát készitett szeretteinek. A vacsorára azonban csak az esthajnalcsillag feljövetele után kerülhetett sor. Ám még a vacsora előtt a családfő az udvaron a levegőbe lőtt, hogy ezzel is elriassza a gonosz szellemeket a háztól. Miközben a ház asszonya ezalatt mindent előkészitett az asztalra, mert a vacsora alatt nem szabadott senkinek sem felállnia. A vacsora előtt közös ima jött. Ezután álltak csak neki a lakomának. Karácsonykor az állatokat is ellátták, mivel úgy tartották, hogy ezen a napon az állatok képesek a beszédre. Volt olyan ország is ahol az állatok is kis karácsonyfát kaptak. /Ezt azonban az egyház később  tiltotta/.

 

http://kkataunnepioldala.qwqw.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepek/piros_szalag_sordiszito.gif

 

Karácsonyi ételek és szokások.

 

Karácsonykor sok jó falat került az asztalra azonban az asztal elképzelhetetlen volt a következö étkek nélkül: hal, bejgli, diobél, alma. Az alma  a család összetartozását szimbolizálta. Sok helyen annyi szeletre vágták ahányan az asztal körül ültek. Úgy tartották, hogy amilyen kerek az alma, olyan kerek és összetartó lesz a család a következö évben. Ezt a szokást még ma is ápolják sok helyen.

 

Karácsony napján a népszokások célja az ártó, gonosz szellemek elüzése volt. Állatbőrök, jelmezek, álarcok viselésével, zajkeltéssel.

 

http://kkataunnepioldala.qwqw.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepek/_20.png

 

Betlehemezes.

 

Ekkor került sor  a betlehemezésre is. Először ezt a gyerekek templomokban majd később házaknal adták elő. Gyakran állatok is szerepeltek az előadásban a  gyermek Jézust pedig élő kisbabával jelenítették meg. Pásztorok, angyalok, Mária, József- ők voltak a szereplők által megjelenített személyek. Azt hiszem ezt a Jézus születéséről szóló bibliai történetet még ma is sok helyen láthatjuk. Ezután ajándékozás majd a háziak általi megvendégelés következik.

 

Karácsony napja egy újabb ünnepi szakaszt jelent s ez a karácsony tizenketted amelyik januar 6.-ig, azaz vízkereszt napjáig tart. Ez egyben a vízek megszentelésének es Jézus megkeresztelésének is az ünnepnapja.

 

December 28.-a volt az aprószentek ünnepe, s ezen a napon régebben megvesszőzték a gyerekeket azért, hogy egészségesek maradjanak a következő évben  is. A legenda azt mondja, hogy minden fiúgyermek kis "aprószent", akit Heródes király a gyermek Krisztus születésekor megöletett.

 

http://kkataunnepioldala.qwqw.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepek/1333375321_24.png

Karácsony után

 

A karácsony után következő időszakban terjedt el a regölés. István napjától december 26.-tól újévig a regősök énekeket adtak elő. Jókivánságokat mondtak a ház lakóinak. A regölés nem más mint természetvarazsló énekmondás, köszöntés - böségvarázsló, valamint párokat összeboronáló, adománygyüjtési szokás volt.

 

December 27.-én Szent János napján került sor a borszentelésre. Ezen a napon minden család bort vitt a templomba, ezt a pap megáldotta, mivel a szentelt bornak mágikus erőt tulajdonitottak. Beteg embert, állatot gyógyítottak vele. Valamint a szenttelt borból a boroshordokba is öntötték, hogy a bor ne romoljon el.

 

Minden országnak megvannak a maga karácsonyi szokásai, az ünneplés intenzitása azonban mindenhol más és más. Közös szokás, hogy mindenhol megünneplik az év legsötétebb napját. 

 

 http://kkataunnepioldala.qwqw.hu/tarhely/kkataunnepioldala/kepek/mikulasra.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 100
Tegnapi: 24
Heti: 383
Havi: 1 453
Össz.: 514 328

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Karácsonyi szokások
Zita oldala. Üzleti lehetőség, képek, gondolatok az élet dolgairól - © 2008 - 2018 - citko.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: húsvéti gifek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »